Göreme Açık Hava Müzesi;
Türkiye’nin sayılı açık hava müzelerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Her karesinde tarih yatan müzede Hristiyanlık dönemine ait desenleri, Hz. İsa’nın ve İncil’in hikâyelerinin yer aldığı freskleri inceleyerek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Göreme’de Yeme İçme – Ne Yenir?
Dünya çapında yerli ve yabancı pek çok turisti misaifr eden Göreme’de hemen her lezzeti bulabilirsiniz. Türk ve Dünya mutfağından lezzetleri tadabileceğiniz Göreme’de fast food restoranları, ızgara et ve tavuk ürünleri, pide, kebap ve lahmacun çeşitlerini yapan restoranları bulabilirsiniz.
Ancak Göreme’ye geldiğinizde yöresel lezzetlerin de tadına bakmadan dönmeyin deriz biz. Göreme’nin yöresel mutfağı Nevşehir ve İç Anadolu Bölgesi mutfağı ile benzer özellikler gösteriyor. Çorbalar, et ve tandır yemekleri ile hamur işleri ön plandadır. Yöresel lezzetlerden bazıları ise şunlar: ağpakla, dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, çanak, dalaz, bulama, sızgıt, aside, osbar kebabı, tandır çorbası, tarhana çorbası, bitirgen kayısı, büzme baklava, köftür. Özellikle Nevşehir tavasını ve büzme baklavayı mutlaka denemelisiniz.
İsterseniz gün içinde tost ve gözleme gibi atıştırmalıkları yiyebileceğiniz kafeler ya da çay bahçeleri de bulabilirsiniz bölgede.
Göreme’nin Oluşumu
Göreme, peri bacaları ile bütünleşmiş küçük bir kasaba. En önemli özelliği şehrin merkezinde bile peri bacalarını görebilmeniz. Konuyu biraz açmakta fayda var. Bundan 50 milyon yıl kadar önce Kapadokya bölgesi bir iç denizmiş. Çevredeki yanardağların faaliyete geçmesiyle bölgedeki yüksek ısı nedeniyle deniz kurumuş. Erciyes Dağı ve Hasan Dağı kaynaklı püsküren lavlar tıpkı kocaman bir kasenin içini doldurur gibi denizin yerini doldurmuş. Milyonlarca yıl boyunca akarsular lavların soğumasıyla oluşan yumuşak kayayı aşındırarak derin vadiler oluşturmuş.
Esen kuvvetli rüzgarlar ise peri bacalarına bugünkü şeklini vermiş. Bölgedeki her vadinin kayaç yapısı ve rüzgarı alış açısı birbirinden farklı. Bu nedenle vadilerdeki peri bacası oluşumu da farklılıklar gösteriyor. İşte bu olağanüstü oluşumlar aynı zamanda kışın ılık, yazın serin yani her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyorlar.
Bu nedenle de Göreme, Hititlerden beri iskan görmüş olan bir kasaba. Yakın dönemde meyve sebze saklamak için kullanılan peri bacalarının kültürel potansiyeli fark edilince bölge Göreme Milli Parkı adıyla koruma altına alınarak Dünya Miras Listesi’nde yerini almış. Günümüzde ise peri bacaları sadece turizme hizmet ediyor.
Göreme’de Gezilecek Yerler
Göreme hem kendi içerisinde hem de yakın çevresinde gezilecek görülecek yerler açısından oldukça zengin bir kasaba. En önemli özelliği Kapadokya’nın tam ortasında yer alması sebebiyle her yere de yakın oluşu. Bunu çok iyi değerlendirmek gerek.