fbpx
90 545 419 67 72 balayirezervasyon@emojitourism.com

Ürgüp

Ürgüp;

İç Anadolu’nun ilgi çekici ilçesi Ürgüp, Nevşehir şehrine bağlı ama bir o kadar da farklı bir bölge. Yemekleriyle, dokumacılığıyla ve yerel ürünleriyle ön plana çıkar. Herhangi bir sokağı döndüğünüzde bir anda karşınıza eski yaşamdan izler çıkıverir. Haydi bu küçük yerleşim yerini daha detaylı inceleyelim.

Gezilecek Yerler

Küçük bir ilçe olmasından dolayı Ürgüp’ü bir günde gezebilirsiniz; ancak tarihî yapıyı anlamak ve araştırmak öyle bir günde bitecek gibi durmuyor! Sık sık karşınıza detaycı ve gezmeyi seven Asyalı turistlerin çıkacağını bilin. Ne mutlu bizlere ki buraya abone gibi sürekli kafileler geliyor. Ürgüp şehir merkezinde en etkileyici yerlerden biri Temenni Büyükanten Yer Altı Evi. Ürgüplü bir ailenin nesillerdir yaşadığı ve yaşattığı, derinlere indikçe ferahlatan bir ev burası. Yer altı evinde yaz ve kış mevsiminde sıcaklık 14 derece ortalamalarında; yani sıcak havada da soğuk havada da ziyaret etseniz insana iyi geliyor. Yıllar önce yıkılma tehlikesiyle tahliye ettirilen tarihî ev, daha sonra sanılan tehlikenin olmadığı tespit edilince restorasyon yaptırılıp ailenin yerleşimine tekrar geçmiş. Eski sedirleri, kap kacakları, kazanları ve döşekleri ile bu ev ziyaretçilere açılmış. Evde sizi orada yaşayan ailenin genç bireyleri karşılayıp Ürgüp yer altı yaşam geleneğini tanıtıyor. O güzel pekmezler, pestiller ve kuruyemişler işte hep bu mağara tipi depolarda saklanmış, hâlâ da saklanıyor. Mini mağaralar şeklinde odaları, gizli geçitleri, dar merdivenli koridorları ve tırmanarak bina içinde aşağı-yukarı gidilebilen havalandırma boşluğu sizi hayrete düşürecek.

Yer Altı Evi’nden çıktıktan sonra hemen yanındaki Temenni Tepesi’nden Ürgüp’ü seyretmeyi unutmayın. Tepenin yokuşlu yollarından aşağıya inerek kendinizi kısa bir mesafe sonrasında 2000’li yılların başında Ürgüp’te çekilen Asmalı Konak dizisinin çekildiği konağın bulunduğu Yunak Evler sokağında bulabilirsiniz.

Ürgüp’te birçok restoran ve otelin tarihî dokuyu bozmadan hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Gezdiğiniz yerlerde “Burası eski bir yapı mı?” diye düşündüğünüz yerler, aktif olarak işletilen ticari işletmeler olabilir. Bunların yanında Ürgüp’te büyük çoğunlukla yerel esnafların olduğunu bilmenizde fayda var. Özellikle büyükşehirde yaşıyorsanız sürekli tükettiğiniz bazı ürünleri bulamayabilirsiniz. Ama gitmişken de yerel beslenmeniz hatrınızda kalan bir başka güzel deneyim olacaktır.

Nereden Alışveriş Yapılır?

Yerellik demişken bölgenin el dokumacılığını bilmeyen yoktur. Halı, kilim, duvar halısı vb. el yapımı örtülerin merkez boyunca her yerde önünüze çıkacağını söyleyebilirim. Bunlara ek olarak, tonlarca renkte ve desende hediyelik eşyalar Ürgüp’ün küçük sokaklarını süslüyor. Minicik detayların elle çizildiği Hitit sürahileri, zultanit taşından yapılmış antik modelli takılar yürürken sizlere eşlik ediyor. Dahası, el yapımı oldukları için her ürünün farklı ölçülerde olması yapılan eserlere estetik bir görsellik katıyor.

İlçede cumartesi günleri pazar kuruluyor. Ayrıca pazar alanının hemen yanındaki okulun bahçesinde ise köylü pazarı bulunuyor. Köyde kendi ürettikleri mahsulleri satan küçük çiftçilerden alışveriş yapabilir ve Ürgüp’ün ürünleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yemek

Bölgenin en çok tanınan ve konuşulan yemeği testi kebabı. Masanıza gelen testinin tabağınızda kırılmasıyla yemeğinizi sıcacık, “fırından yeni çıktı” tabirine uygun bir şekilde afiyetle tüketebilirsiniz.  Ürgüp’te çoğunlukla benzer menülü restoranların olduğunu söylemek mümkün. Farklı ve yerel lezzet arayanları Kapadokya Kadın Girişimciler Derneği’nde, yöre kadınlarının aşçılık yaptığı mekânda Ürgüp’ün yerel lezzetlerini tatmaya davet ederim. Özel soslu eriştelerini, mantılarını ve özellikle tatlılarını önerebilirim. “Dolaz” dedikleri, un helvası diye adlandırabileceğimiz, tadı çok farklı ve güzel olan bu tatlıyı mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca sade baklava şeklinde isimlendirebileceğimiz burma tatlısını sıcak olarak ikram çayınızla beraber yemenizi öneririm.

Meşhur Kavrulmuş Kabak Çekirdeği

Küçük ilçede klasik kuruyemişçilerden çok daha büyük dükkânlara kurulmuş onlarca çeşit kuruyemişin, kuru meyvenin karşınızda durması ile sizi kararsızlığa itecek ve çok leziz ürünler alabileceğiniz dükkânları ziyaret etmelisiniz. Bu ürünlerin başında bölgenin iddialı ürünü, kendi sütüyle kavrulmuş kabak çekirdeği geliyor. Henüz güneş görmemiş kabak çekirdeklerini odun fırınlarında kavurarak satan bu dükkânlarda, ateş her daim yanıyor. Belki görüntüsü hoşunuza gitmeyebilir ancak tadının sizi alıp götüreceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca leziz ballı-fındıklı pestil sarmalarından ve farklı bir tat olan, un ve pekmezden yapılan köftür lokumundan tatmanızı öneririm.

Bizi Arayın